dilluns, 14 de maig del 2012

Aquesta va de "Cabres" - Vèrtex Geodèsic "Tossal de Serra" (Alcora)

Costur - La Serra - Mina Cabres - Costur

   Bé, de cabres i d'ovelles. Aquesta és una ruta circular desde Costur, passant per el vèrtex geodèsic de La Serra, baixant per el Barranc del Mormirà (La Covatxa) i tornant per el PR-CV 120 i després el PR-CV 357 per la Mina de Cabres, passant per darrere del Racó del Corb fins a Costur. Porteu pantaló llarg!

Poso aquí també la part només del Vèrtex Geodèsic:

   Amb la companyia de la meva parella Verónica, comencem cap allà les 8 del matí desde "La Punta de la Creu" a Costur (anomenada així per ser un creuament de camins on s'ajunten la carretera  CV-190, el Camí de Vilafamés i l'entrada a Costur per les Escoles). Avancem per la carretera, per la vorera dreta, passant de llarg la bàscula de camions i continuant per el voral dret de la carretera, pintant de color vermell en referència al "Camí del Cid". A uns 200 metres de la bàscula, a la banda esquerra de la carretera veiem el començament del Camí de la Follarga; aquí anant amb molt de compte creuarem la carretera i entrarem al camí encimentat.

Camí de la Follarga

Baixant el camí continuarem per la dreta, per la pujada encimentada, deixant a l'esquerra el camí que duu a la Sotarranya i pujant fins al següent creuament de camins, seguint la pista fent un gir tancat a l'esquerra, deixant a la dreta una pista que baixa fins a la carretera a l'alçada de la Fossanxa, seguint amunt, el que ve a ser la continuació del "Pas de Llonganissa", el qual baixa per la Fossanxa, creuant la carretera per l'Algepsar fins al Pou de Costur i que arriba a Figueroles (el que vam passar al anar cap a Figueroles en la XVI Pujada a Penyagolosa) . A partir d'aquí ja no deixarem la pista fins quasi al final d'aquesta, ja en terme municipal de l'Alcora.

Piló de partició de terme Costur - Alcora,
situat a la dreta de la pista que puja a la Serra
Panorámica durant el camí del Pla del Vinyé
Al mig queda Figueroles i al fons es veu Llucena
   Ja arribant al final de la pista el camí s'estreta, fent difícil l'accés amb cotxe de la part més alta, just en una bifurcació que queda a la dreta, protegida amb cadena, ja que és una pista privada. Continuarem cap amunt per l'equerra (recte, de fet) i poc abans d'arribar al final, deixarem el camí cap a l'esquerra per anar a visitar un antic corral (que ja el pare de l'avia de la meva parella el recorda en desús). A partir d'aquí ja no hi ha camí ni senda, només seguim els camins d'aigua o de bestiar, intuint el sender fins ja la vèrtex del "Tossal de Serra" seguint el "track". Aquest vèrtex està en bon estat, tot i que l'horitzó està parcialment cobert per vegetació.

Vèrtex "Tossal de Serra" - Al fons la Trahuanta
Vèrtex "Tossal de Serra" - Direcció "Rambla la Viuda"

















Vèrtex "Tossal de Serra" - Direcció La Foia (Alcora)
   Després de les fotografies de rigor baixem per el costat esquerre, però recomano desfer el camí per on hem vingut, ja que el que varem fer i està marcat al "track" vam haver de baixar bancals i creuar algun coscollar, sense camí. A partir d'aquí vam trencar l'esquema d'excursió que portavem, ja que Verónica em va comentar que hi havia un antic camí que baixava més o menys des de el corral, per el costat dret del Barranc del Mormirà (als mapes apareix com Barranc del Castell) o "Montmirà" si seguim la toponímia marcada en "Terrasit". Aquesta antiga senda també passa per una cova, la qual donava el nom a la partida "La Covatxa", però no vam trobar ni una cosa ni l'altra.

A primer pla el corral de la Serra, al fons el Penyagolosa
   Sortim doncs cap al bosquet, darrere del corral (ED50 30 739242 4443893), buscant quelcom similar a una senda, cosa que trobem amb més o menys continuïtat, ja que sembla que han passat caçadors (per el rastre de cartutxos que deixen alguns d'ells, fent gala d'una falta d'escrúpols a l'hora de cuidar el medi ambient, embrutant el bosc i infringint la llei - DOCV 4523 - Art. 4.6), però qui ens ajudaran a l'hora de "trobar" camí seran les ovelles! Mentre avancem per la "senda" (s'acosta més a "camí d'aigua") ens n'adonem que per els coscolls i les argilagues hi han cabdells de llana que se'ls queda enganxats a les plantes a les ovelles al passar, la qual cosa ens indica que es pot passar o que anem per "bon camí". Resulta evident que la senda està perduda, però gràcies a la ramaderia el pas per a aquestes dos cabretes que fem la ruta no està tancada del tot. Seguint el rastre ens desviem una mica per fer el cim de la banda dreta del barranc, a 543 metres aproximadament, per tal de veure les vistes des de dalt. (ED50 30 T 738920 4443374)

El Tossal de Bou en primer plà i al fon l'Alcora
Embassament de l'Alcora
    Un cop dalt ens toca baixar, creuant per el coll que forma un barranquet al fons del qual està La Foia, arribant fins la vora del barranc del Mormirà baixant fins trobar l'encreuament de camins del PR-CV 120 i, creuant el sender, la pista que duú cap al "Tossal de Bou". Creuem el camí, doncs, i pujem al Tossal per la pista, on ens espera un bosquet que ens ajudarà a resguardar-nos una mica de la calor que fa i esmorzar.
  Comentar del "Tossal de Bou" que sembla que hi han unes restes d'un assentament ibèric, segons explica l'historiador Norberto Mesado quan parla del poblat iber d'"El Tossalet" (que segons explica un cop acabades les excavacions ho van tornar a cobrir tot) també al Tossal de Bou hi han restes d'una muralla dels Ibers (pàgina 205-207 -en el PDF 7-9-) a la qual, per falta de temps i per la calor que feia no hi vam poder arribar, però al menys em sembla, si no vaig errar, vaig poder fotografiar:

Assentament Iber "Tossal de Bou"
Vista des del final de la pista que dona al PR-CV 120
    Un cop esmorzats i descansats tornem a la senda del PR-CV 120 i, girant a la dreta, anem cap a la "Mina de Cabres", compartint camí ja amb la PR-CV 357, un cop passat un creuament on antigament s'extreia terra per fer ciment (i prop de la qual encara es pot veure un forn per a aquesta finalitat). En aquesta mina, a cel obert, molta gent de Costur hi va treballar fins que es va deixar d'explotar. Desconec quan, però els germans de la meva avia (que ara tindria uns 80 anys) hi van treballar i encara en la família conservem alguna fotografia antiga d'ells excavant en aquesta mina.
Panoràmica Mina de Cabres
    Seguim pujant, acusant ja la calor, i ens trobem amb la desagradable sorpresa d'uns motoristes de trial baixant a tota velocitat, destrossant el camí i obligant-nos a apartar-nos de la senda. Aquestes practiques estan completament prohibides per el Decret 8/2008 (DOCV 5.691), on no poden ni portar pneumàtics de motocròs (Art 4.6) ni molt menys circular per sendes (Art 3, 4 i 5), però sembla que ni SEPRONA ni cap altra autoritat posen fi a aquestes pràctiques, les quals destrossen completament les sendes, fent-les de vegades impracticables per al senderistes com nosaltres (com més endavant ens trobem en aquest mateix sender):
Motorista infringit la llei, passant amb rodes motrius de motocros i
 per senda forestal no apta per aquest vehicle (matricula 7407GZC)
Estat de la senda més endavant, trillada
i al estar en pendent, molt dificil de caminar-hi per ella
    Un clar exemple de la destrucció dels camins el tenim també al camí del "Barranc Sabinar" on no fa massa anys era un camí empedrat i actualment els trams antigament empedrats ara son un pedregal. També el camí de tornada del PR-CV 120 (que passa per l'altra banda d'aquest barranc) hi han trams que s'assembla més a una trialera que a un sender.

    Deixant de banda les reivindicacions, continuem pujant fins dalt de tot del barranc per la senda fins a la creu, on ja ens separarem dels PR agafant la pista del Mormirà cap a Costur, que passa per darrere del Racó del Corb fins al Barranc del Racó del Corb on agafarem una petita senda, d'uns 200 metres cap a l'esquerra que comença en una gran corba que fa el camí (ED50 30 740211 4443686) enllaçant novament amb una pista. Seguin la pista, al cap d'uns 600 metres trobarem un creuament de camins (ED50 30 740527 4444331), agafant el camí encimentat del centre, que baixa cap al barranc, per després pujar de nou a Costur, per la "Punta la Creu", acabant aquí la nostra volta.

Espero que el pugueu disfrutar tots!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada